Ferie i tropiske farvande

Ferie i tropiske farvande

Af  Michael Thomsen

Læs hele artiklen

Sejlerture ved Phuket: Nu begynder feriesæsonen i Sydøstasien. Oplev det naturskønne øhav omkring ferieøen Phuket i Thailand. Hele familien kan chartre båd hos en dansk kaptajn, hvor man bor på båden, besøger palmeøer, bader, fanger fisk og dykker.

Vi stiger ombord i en jolle og tøffer ud mod den danske yacht, der ligger for anker. Det er tidlig morgen. Vejret er klart og solrigt. Kun en let vind rører på sig, da vi passerer de mange katamaraner og motorsejlere, der ligger for svaj i bugten Chalong Bay på den sydøstlige del af ferieøen Phuket.

Vel ombord på Patrice III, drejer skipper, Bo Søndergaard, yachten op mod vinden, så vi kan sætte sejl og slå motoren fra. Patrice III er en moderne klassisk yacht, der er stor nok til at besejle verdenshavene. Der er to dobbeltsenge og fire enkeltkøjer til gæsterne. Dertil to køjer for besætningen.

Andaman Sea

– Er I klar? Sejlet skal op! råber Bo til sine gæster. På denne søndagstur er to svenske familier kommet ombord. Helst sejler Bo Søndergaard med gæster, der har chartret båden i en eller to uger, så der er god tid til at opleve de smukke øer og badestrande ved Phuket. I dag må vi dog nøjes med en smagsprøve.

De svenske børnefamilier er på en to ugers ferie, og egentlig var en udflugt på havet slet ikke planlagt. De hørte tilfældigt om den danske båd, der sejlede charter i området, og så besluttede de sig for at opleve noget andet end kun at ligge på stranden.

Kata, Karon og Patong er nok de meste kendte badebyer på Phuket. Om dagen går man på stranden, daser i solen, spiser frokost oppe i byen og tilbage til stranden eller måske tager man på en udflugt. Om aftenen tændes de kulørte lamper, restauranterne lokker med grillet skaldyr og senere åbner barerne med happy hour, når de lokale bands sætter strøm til deres guitarer.

Men vil man opleve, hvor smukt der egentligt er i det sydlige Thailand, så må man ud på havet. Med båd kan man besøge de omkringliggende palmeøer, der kun bebos af aber og fugle, se de scenariske klipper rejse sig lodret op af havet, opleve strande med krystalklart vand og dykke ned til koralrevene med de farvestrålende fisk.

Phi Phi Island

Der er snesevis af hurtigbåde, der fragter turister ud til de populære øer. Man bliver afhentet på hotellet i en minibus, og der er frokostbuffet på båden. En dagstur fx til Hong Island, Ko Tapu og Lawa Island med en af de større motorbåde sammen med 30 andre turister kan gøres for omkring 600 kroner per person. Men det er langt fra det samme som at sejle fra ø til ø ombord på en sejlyacht med kok og en dansk kaptajn, der har boet på Phuket i 20 år, og hvor man selv er med til at sejle båden og planlægge tiden og ruten.

– Jeg foreslår gerne ture til steder, hvor der ikke er så mange turister. De mest populære øer er blevet overrendt. Det gælder fx Phi Phi Island, hvor myndighederne er blevet nødt til at begrænse adgangen i perioder uden for højsæsonen. Man vil gerne beskytte naturen, men samtidig er de lokale afhængige af indtægter fra turismen. Det er et dilemma, fortæller Bo Søndergaard.

Stranden på Phi Phi Island ved Maya Bay blev verdensberømt i filmen ”The Beach” med Leonardo DiCaprio. De fik i første omgang rygsæksturister til at farte til øen, men snart udviklede det sig til masseturisme med mange tusinde besøgende hver dag på den kendte strand. Og mange fritidsdykkere valfarter også til stedet for dets hvide strande og det turkisblå vand, der er omgivet af høje klipper og mangrove-træer.

Ifølge havbiologer er det dog især urenset spildevand fra strandhotellerne, restauranter og fragtskibe som skaber koraldød, og i mindre grad de besøgende. Men turismen vokser. I år regner Thailand med 38 millioner besøgende fra udlandet, så vil man opleve de naturskønne områder, så er det måske om at komme af sted, før det er for sent.

– Der er immervæk mange hundrede øer her i Andamanerhavet at udforske, forklarer Bo.

Uden for sæsonen tilbyder han rabat på langture fx op langs kysten til Myanmar, og vil man dykke og snorkle er The Andaman Islands et af de bedste steder i verden. Vandet er så klart, at du kan se sandbunden, selvom du står på toppen af en klippe 200 meter over havet.

Stranden for os selv
Bo Søndergaard chartre kun sin båd ud, hvor han selv er med som skipper. På de længere ture er hans kone, Chamnien, med som skibskok, så man kan få både thai-retter og frikadeller. Patrice III kan chartres for 700 euro per dag, og der er plads til seks-otte personer.

Da vi har cruiset et par timer beslutter vi os for at besøge en af de små øer ud for Phuket, der hedder Koh Aeo. Der er en bådebro, hvor vi kan lægge til. Nogle skolebørn kommer ned og kigger på os. De har fri i dag, men ellers sejler de hver dag til naboøen for at gå i skole. Efter frokosten går vi ned og bader. Vandet er 28 grader. Stranden har vi for os selv, en rar afveksling fra de overrendte strande i Kata og Patong. Men hver sin smag; her er ingen jetski og ballonflyvning. Kun fred og ro under kokosnøddepalmerne.

Vil man lidt væk for turismen, så kan man fint tage på dagsture til Coral og Raya-øerne, der ligger syd for Phuket, og de kan også indgå i ruten på en uges sejlads.

Det er blevet eftermiddag, da vi sætter kurs mod Chalong Pier, som var vores udgangspunkt. Solen er mindre brændende nu, men på havet skal man bruge solfaktor 50+ og en bredskygget hat. Langærmede T-shirt er også bedre end de kortærmede, men for et par timer kan man sagtens solbade på dækket, mens man bevæger sig stille og roligt mod fjerne kyster.

Du kan kontakte Bo Søndergaard direkte via hans hjemmeside asiayachting.com, hvis du vil vide mere.

SEJLFERIE VED PHUKET

Havet omkring Phuket – The Andaman Sea, består af tusindvis af øer, bugte og laguner med krystalklart vand med en konstant temperatur på ca. 25 til 29 grader.

Sejlere
Er man rutineret sejler kan man chartre en båd i marinaerne Boat Lagune eller The Haven Marina nord for Phuket Town. Flere bådudlejningsfirma konkurrerer om at udleje motor- og sejlbåde, normalt er minimum tre dage. Fx kan en 35 fods sejlbåd med plads til fire personer ombord lejes for ca. 2000 kr. pr døgn. Der betales depositum for båden.

Vejret
Regnsæsonen i Thailand starter i langsomt midt i maj og slutter sidst i oktober. Som i Danmark kan man i denne periode få overskyet vejr med spredte byger. Man kan sejle året rundt, da Phuket og øhavet som regel befinder sig uden for området med tropiske cykloner.
Man kan flyve til Phukets internationale lufthavn direkte fra Danmark. Øen har en udbygget og velfungerende infrastruktur med mange hoteller, indkøbsmuligheder, hospitaler, gode veje og tre-fire marinaer for fritidssejlere.

Artiklen har været bragt i en række dagblade gennem Dagbladenes Bureau.

Skrevet af Michael Thomsen

Michael Thomsen is a Naturopath with over 30 years’ experience. Originally from Denmark, he completed studies in Naturopathy and Herbal Medicine in Sydney, graduating in 1986. He has a Master of Science, Graduate School of Integrative Medicine, Swinburne University.

Michael has extensive industry experience as past technical manager of leading herbal medicine companies in Australia. He is the original author of the popular Phytotherapy Desk Reference now in its fourth edition having sold 10,000 copies worldwide.

Michael specialises in integrative oncology supporting patients with lifestyle and dietary advice, nutritional and herbal medicines and medical hyperthermia via allied clinics. His company, Eusano Healthcare, has pioneered of whole body and local hyperthermia in Australia, importing and distributing TGA listed medical infrared and hyperthermia devices made in Germany.

Hjemmeside: www.eusano.healthcare

You may also like...