Tsunami 2004

Århusianer tæt på katastrofen
Af RASMUS BLICHER | 27. dec. 2004
JyllandsPosten skriver om katastrofen i det Indiske Ocean

 

Flodbølgen fra jordskælvet i Det Indiske Ocean har dræbt flere end 10.000 mennesker i Asien. Århusianske Bo Søndergaard befandt sig på sin båd lige ud for de thailandske Phi Phi-øer, da flodbølgen ramte.

Da Bo Søndergaard vågnede ved, at fortøjningen til hans båd var gået op, troede han, at det skyldtes et dårligt reb, og han tænkte ikke nærmere over det. På det tidspunkt viste han ikke, at et jordskælv i Det Indiske Ocean havde udløst en flodbølge, der havde ramt Thailand om morgenen.

Han vidste heller ikke, at en større flodbølge var på vej mod de thailandske øer Phi Phi, hvor hans båd lå ved en grotte.

Det var først nogle timer senere, at flodbølgen på fem-seks meter ramte “Patrice III.” En 47 fods båd, som århusianske Bo Søndergaard lever af at sejle turister og dykkere rundt på ved Malaysia, Indonesien og Thailand.

Flodbølgen ramte om formiddagen, og hvis ikke det var fordi, at Bo Søndergaard havde problemer med dykkerudstyret på det tidspunkt, havde han selv og hele hans besætning været i vandet, da bølgen skyllede over dem. Hans kone, der er thailænder, ville sandsynligvis have været på vej ind til øen for at hente mere franskbrød i en lille gummibåd på samme tidspunkt.

Nu var de alle sammen på dækket, da bølgen kom susende.

Fik skibet væk
»Det reddede vores liv,« siger Bo Søndergaard, 48 år, via en mobiltelefon fra Thailand.
Da bølgen kom, blev der hurtigt vendt op og ned på det hele.

»Vi lå mellem to klipper på et meget romantisk sted, men når der kommer sådan en flodbølge, er det ikke er særligt godt sted at ligge. Derfor startede jeg pr. refleks motoren og alle 100 hestekræfter blev sat ind på at få skibet væk. Det reddede båden,« siger han.

»Bag ved os kunne jeg se, at bølgerne slog ind over stranden og rev træerne med sig. Borde og stole flød rundt i vandet. De andre både væltede omkring os, og nogle af dem sank. Der lå mennesker i vandet, og nogle forsøgte at kravle op på klipperne. På et tidspunkt hang der fire mennesker på klippevæggene, men bølgerne slog 8-10 meter op, og de blev alle skyllet i havet,« fortæller Bo Søndergaard.

Skyllet ind over rev
Bølgerne sendte “Patrice III” ind over et koralrev, hvor de normalt ikke kan sejle, for der er lavt, men bølgerne havde så meget vand med, at de undgik at gå på grund.
Om bord på “Patrice III” havde Bo Søndergaard en norsk familie med tre børn. Moderen i den familie var tilfældigvis læge, og det betød at “Patrice III” kom til at fungere som hospital i de kaotiske timer efter flodbølgen.

»Der var en svensk dykker, der var hårdt kvæstet og havde sår helt ind til benet. Hun blev syet med 20 sting,« fortæller Bo Søndergaard:

»Der var også døde børn, som den norske læge forsøgte at få liv i, men thailænderne klamrede sig til deres børn i stedet for at forsøge at genoplive dem, så de nåede ikke at blive reddet,« fortæller Bo Søndergaard.

Medicin skyllet i havet
En af de thailandske familier i området mistede en søn, mens to af familiens andre børn stadig var savnet i går, fortæller han.

På øen Phi Phi var de ved at bygge et nyt hospital, og derfor var der kun opstillet en midlertidig barak, som fungerende hospital. Den og al medicinen blev revet væk af bølgerne.

Da der senere var ro på havet, ledte Bo Søndergaard efter dykkere og andre, der var forsvundet og lånte sin gummibåd ud til videre eftersøgning.

I aftes var han og besætningen i sikkerhed på skibet.

»Vi slapper af, får et par øl og skåler, fordi vi har overlevet det her. Folk er lidt chokerede, men vi er alle glade, for at der ikke er sket os noget. Herfra ser det normalt ud, men vi har fået at vide, at alle de små huse inde på stranden er revet væk, og at der er skibe, der er fløjet helt ind på land,« siger han.

Når de vågner i morgen, håber han, at han kan tage til Phuket, hvor han bor med sin thailandske kone. Han har hørt, at hans motorcykel er skyllet 50 meter væk fra deres hus, men det bekymrer dem mere, at hans kones to massagebutikker muligvis er helt ødelagt. Værst er det dog, at de ikke ved, hvor hans kones familie befinder sig, og de ikke har kunnet få kontakt til dem.

Til aften dansk tid lød meldingen fra Udenrigsministeriet at én dansker er omkommet, mens fem savnes og én er tilskadekommen ved Thailand. Især er det gået ud over Phukets vestkyst og Phi Phi-øerne, hvor Bo Søndergaard befandt sig med skibet.

Ved Phukets vestkyst var der en gruppe af skandinaviske lystbådssejlere, der holder til i julen. Bo Søndergaard er nervøs for deres tilstand, og han har forsøgt at kontakte dem, men uden held.

»Jeg har hørt om jordskælv og læst om det, men jeg har aldrig oplevet det før. Det er noget, der er totalt uvirkeligt. Man ligger dér i stille vand og véd ikke, at det kommer, og så pludselig kommer der en bølge. Man har ingen varsel,« siger Bo Søndergaard og spekulerer lidt over, om der ikke var nogen, der kunne have advaret dem, inden flodbølgen kom.

You may also like...